Selenium
Selenium of seleen is een spoorelement. Selenium beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Het fungeert als een belangrijk antioxidant. Het gaat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegen en beschermt daarmee de rode bloedlichaampjes, lichaamscellen en lever.
Een tekort aan selenium kan zich uiten in spierproblemen zoals spierzwakte en spierpijnen. Ook schildklierproblemen en problemen aan het hart worden in verband gebracht met een tekort aan selenium. Verder wordt een selenium tekort in verband gebracht met ziektes als Aids, verminderde vruchtbaarheid, artritis en psoriasis. In landen waar veel Aids voorkomt hebben mensen namelijk een heel laag seleniumniveau in het lichaam. Ook onder de cardiologen dringt steeds meer het begrip door dat een te laag seleniumniveau wel eens te maken kan hebben met hart- en vaatziekten. Verder versterkt selenium het immuunsysteem aanzienlijk en werkt het ook ontstekingsremmend.
Wat kan selenium voor je betekenen?
vermindert de kans op luchtwegontstekingen en urineweg/blaasontsteking
vermindert de kans op een spontane abortus
verlaagt de kans op longkanker, prostaatkanker, dikke darm en endeldarmkanker
vermindert de kans op hart- en vaatziekten
verbetert de leverfunctie
Waar zit Selenium in?
Paranoten – 1917 mcg per 100 gram
Inktvis – 66 mcg per 100 gram
Tong – 60 mcg per 100 gram
Tonijn – 57 mcg per 100 gram
Chiazaad – 55 mcg per 100 gram
Kreeft – 49 mcg per 100 gram
Sardines – 49 mcg per 100 gram
Zonnebloempitten – 49 mcg per 100 gram
Haring – 46 mcg per 100 gram
Makreel – 42 mcg per 100 gram
Ansjovis – 37 mcg per 100 gram
Cashewnoten – 37 mcg per 100 gram
Oesters – 36 mcg per 100 gram
Garnalen – 31 mcg per 100 gram
Zalm – 30 mcg per 100 gram
Koolvis – 27 mcg per 100 gram
Krab – 26 mcg per 100 gram
Kip – 18 mcg per 100 gram