Molybdeen
Molybdeen is relatief onbekend mineraal dat van belang is voor een aantal belangrijke processen in het lichaam. Het lichaam kan molybdeen niet zelf maken maar haalt dit uit voeding. Molybdeen levert geen energie, wel is het mineraal essentieel voor normale groei en ontwikkeling en een goede gezondheid.
Waar zit molybdeen in?
Molybdeen krijgt men onder andere binnen via planten die in de aarde groeien zoals aardappelen, erwten, bonen en linzen. Het molybdeengehalte in deze plantaardige producten is afhankelijk van de bodem waar deze op geteeld zijn. Andere voedingsmiddelen met een hoog molybdeengehalte zijn granen zoals haver en gerst, peulvruchten, noten en zaden, zuivelproducten zoals yoghurt en eieren en in groenten zoals tomaten, komkommer, wortelen, paprika’s ,venkel en komkommer.
Ook orgaanvlees is een bron van molybdeen.
Wat doet molybdeen in het lichaam?
Molybdeen is in het lichaam een onderdeel van een beperkt aantal verschillende enzymen die bij de energiestofwisseling betrokken zijn en van belang zijn voor de opbouw en afbraak van eiwitten in het lichaam. Ook helpt het mineraal bij de benutting van ijzer in het lichaam, het werkt samen met vitamine B2 om ijzer op te nemen in hemoglobine en ondersteunt de productie van rode bloedcellen en helpt bij de opname van zuurstof in rode bloedcellen. Daarnaast is molybdeen nodig bij de stofwisseling van stikstof, dit zorgt ervoor dat het lichaam stikstof kan gaan gebruiken.
Nadelige effecten van een teveel aan molybdeen in het lichaam zijn niet bekend. Een tekort aan molybdeen is zeer onwaarschijnlijk wanneer men voldoende gezonde en gevarieerde voeding binnenkrijgt. Wanneer hier geen sprake van is of wanneer men veel koper binnenkrijgt door middel van een supplement kan een tekort voorkomen. Bij ernstige tekorten kan men last krijgen van mond- en tandvleesaandoeningen, verhoogde hartslag en versnelde ademhaling of prikkelbaarheid
Molybdeen helpt vier verschillende enzymen in je lichaam bij het afbreken van eiwitten, alcohol, medicijnen en gifstoffen. Daarnaast zijn enzymen die molybdeen bevatten ook betrokken bij het afbreken van purines en sulfieten. Purines uit voedsel worden omgezet in urinezuren. Een te grote hoeveelheid van deze zuren kan ervoor zorgen dat je last krijgt van jicht. Sulfieten worden soms toegevoegd aan voedsel om de houdbaarheid te verlengen. Sommige mensen zijn gevoelig voor sulfieten en kunnen last krijgen van allergische reacties. Molybdeen helpt je enzymen om deze stoffen af te breken. Ook speelt molybdeen een rol bij de normale groei en ontwikkeling, en kan het bloedarmoede (anemie), tandbederf en impotentie te voorkomen.