Kalium
Kalium is een mineraal dat samen met chloride en natrium betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk. Daarnaast zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.
Kalium zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten en brood.
Een overschot aan kalium kan ontstaan als de nieren niet optimaal functioneren.
Ook bij bepaalde medicijnen voor de bloeddruk (bepaalde plaspillen en/of ACE-remmers) kan het kaliumgehalte in het bloed te hoog worden.
Een kaliumtekort kan ontstaan na hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van plaspillen.
Bij een kaliumtekort is het belangrijk alleen kaliumtabletten te gebruiken in overleg met de arts.
Een overschot aan kalium kan ontstaan als de nieren niet optimaal functioneren.
Symptomen van een tekort aan kalium zijn:
Verminderde eetlust
Verzwakte spieren
Misselijkheid
Lusteloosheid
Hartritmestoornissen
Waar zit Kalium in?
Cacao – 1500 mg per 100 gram
Abrikozen (gedroogd) – 1500 mg per 100 gram
Pistache – 1100 mg per 100 gram
Amandel – 850 mg per 100 gram
Linzen – 800 mg per 100 gram
Postelein – 800 mg per 100 gram
Pompoenpitten – 720 mg per 100 gram
Pinda – 700 mg per 100 gram
Lijnzaad – 700 mg per 100 gram
Zonnebloempitten – 660 mg per 100 gram
Spinazie – 650 mg per 100 gram
Hazelnoot – 650 mg per 100 gram
Paranoot – 600 mg per 100 gram
Pijnboompitten – 600 mg per 100 gram
Pecannoot – 600 mg per 100 gram
Cashewnoten – 550 mg per 100 gram