Nikkel
Nikkel is een metaal dat voorkomt in onder andere roestvrijstaal, ritssluitingen, riemen en munten.
Zit nikkel in voeding?
Nikkel komt in hele kleine hoeveelheden voor in de meeste voedingsmiddelen.
In chocolade, drop, noten, peulvruchten, pinda’s en volkorenproducten zit wat meer nikkel.
Ook in groente kan nikkel zitten, hoeveel hangt af van de soort en van de bodem.
Nikkel in water?
Nikkel komt soms in kraanwater voor. Als een kraan een tijd niet gebruikt is, kan het nikkel uit metalen waterleidingen oplossen in het kraanwater. Via het metaal van een boiler of koffieautomaat kan het ook in water terecht komen.
Contact met keukengerei
Nikkel komt ook in eten terecht door gebruik van aluminium pannen, aluminium keukengerei en in mindere mate via roestvrijstalen pannen. Hoeveel nikkel in het eten terecht komt hangt af van de samenstelling van de metaalsoort, hoe zuur het eten is en hoelang het eten contact heeft gehad met het keukengerei.
Heeft een nikkelarm dieet zin?
Het belangrijkste advies is om contact via de huid met nikkel te vermijden. Slechts weinig mensen met een nikkelallergie hoeven te letten op nikkel in de voeding. Hun eczeem kan dan verergeren. Alleen deze mensen hebben eventueel baat bij een nikkelbeperkt dieet. Enkele studies hebben een positief effect van een nikkelarm dieet aangetoond, maar de kwaliteit van de studies is beperkt.
Omdat nikkel van nature in kleine hoeveelheden in de meeste voedingsmiddelen zit, is een nikkelvrij dieet onmogelijk. Een standaard nikkelbeperkt dieet bestaat niet. Een diëtist helpt daarom bij het opstellen van een dieet waarbij je de hoeveelheid nikkel in de voeding beperkt. Ook over het bereiden van voeding in metalen pannen krijg je dan advies. De diëtist helpt voorkomen dat tekorten in de voeding ontstaan. Door het vermijden van bijvoorbeeld volkorenproducten en peulvruchten kan de voeding te weinig vezels en vitamine B1 bevatten.
Hoe ontstaat een nikkelallergie?
Inname van voedsel met nikkel, leidt niet tot het overgevoelig worden voor nikkel. Een belangrijke oorzaak van nikkelallergie is het dragen van sieraden waarin nikkel voorkomt, met name oorbellen.
Nikkel zit ook in de metalen in gespen van riemen, ritssluitingen, naai- en schrijfgerei, winkelwagentjes, geld, portemonnees en polshorloges. Vooral bij vrouwen is contactallergie voor nikkel een belangrijke oorzaak van eczeem. Geschat wordt dat meer dan 10% van de vrouwen een contactallergie heeft voor nikkel, terwijl slechts 1% van de mannen daarvan last heeft.