Magnesium
Je lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken, dus het is belangrijk dat je genoeg magnesium opneemt uit je voeding. Van alle magnesium dat je binnenkrijgt, wordt tussen de 30 en 80 procent opgenomen. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid magnesium die in je voeding zit en van welke andere voedingsstoffen je hebt gegeten. Magnesium staat op de vierde plek van de meest voorkomende mineralen in het lichaam. Het speelt een aantal belangrijke rollen in jouw lichaam en hersenen.
Waar is magnesium goed voor?
de vorming van spieren en botten
het behoud van sterke botten en tanden en soepele gewrichten en spieren
het herstel na het sporten
de ondersteuning van de hersenfuncties
de aanmaak van lichaamscellen en andere weefsels
het zorgen voor extra energie als je moe bent
een goede werking van de enzymen
een goed functioneren van het zenuwstelsel
heeft gunstige effecten bij diabetes type 2
kan ontstekingen bestrijden
kan zelfs migraine voorkomen en genezen
Hoe herken je een magnesium tekort?
vermoeid zijn zonder duidelijke oorzaak
misselijkheid en verminderde eetlust
krampen in je spieren
hartritmestoornissen (in extreme gevallen)
Waar zit magnesium in?
Pompoenpitten – 535 mg per 100 gram
Cacao – 520 mg per 100 gram
Paranoot – 410 mg per 100 gram
Zonnebloempitten – 390 mg per 100 gram
Sesamzaad – 370 mg per 100 gram
Chiazaad – 335 mg per 100 gram
Pijnboompitten – 230 mg per 100 gram
Pinda – 210 mg per 100 gram
Quinoa – 192 mg per 100 gram
Lijnzaad – 180 mg per 100 gram
Walnoot – 160 mg per 100 gram
Rijst (zilvervlies) – 160 mg per 100 gram
Pistache (ongezouten) – 158 mg per 100 gram
Soja – 150 mg per 100 gram
Hazelnoot – 150 mg per 100 gram
Gierst – 150 mg per 100 gram
Amandel – 150 mg per 100 gram
Spelt – 150 mg per 100 gram
Boekweit – 150 mg per 100 gram