Koper
Koper is een mineraal wat betrokken is bij de vorming en instandhouding van de botten en het bindweefsel. Ook is koper belangrijk voor onze weerstand en is het betrokken bij de kleur (pigment) van het haar. Een tekort aan koper kan tot verschillende symptomen leiden.
Denk aan een bleke huid, bloedarmoede en in ernstige gevallen botontkalking. We vinden koper in verschillende voedingsmiddelen terug; waaronder groenten, fruit, vlees, granen en cacao.
Waar zit koper in?
Oesters – 7,93 mg per 100 gram
Cacao – 3,9 mg per 100 gram
Lever (rund) – 2,5 mg per 100 gram
Zonnebloempitten – 2,3 mg per 100 gram
Lever (overig) – 1,88 mg per 100 gram
Paranoot – 1,76 mg per 100 gram
Cashewnoten – 1,7 mg per 100 gram
Sesamzaad – 1,5 mg per 100 gram
Hazelnoot – 1,3 mg per 100 gram
Pistache – 1,2 mg per 100 gram
Pijnboompitten – 1,2 mg per 100 gram
Walnoot – 1,2 mg per 100 gram
Pecannoot – 1 mg per 100 gram
Linzen – 1 mg per 100 gram
Champignon – 0,72 mg per 100 gram
Avocado – 0,19 mg per 100 gram