Vitamine B1
Een andere naam voor vitamine B1 is thiamine.
Vitamine B1 is een in water oplosbare vitamine die betrokken is bij het goed functioneren van het zenuwstelsel, de hartspier en het vrijmaken van energie (energieproductie).
Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot concentratieproblemen en geheugenklachten.
Ook depressie, gevoelloosheid en zelfs verlamming zijn symptomen die kunnen wijzen op een tekort.
De aandoening Beriberi (vertaald: ernstige zwakte) wordt ook gelinkt aan een vitamine B1 tekort, wat kan leiden tot aantasting van het hart- en vaatstelsel of het ontstaan van neurologische defecten.
Vitamine B1 zit o.a. in aardappelen, groente, vlees en zuivel. Wanneer er veel alcohol wordt gedronken, is de kans op een vitamine B1-tekort groter. Bij langdurig alcoholgebruik (alcoholisme) kan het Syndroom van Korsakov optreden, wat zich voornamelijk uit in desoriëntatie en geheugenproblemen.
De hersenen zijn dan beschadigd door een vitamine B1-tekort.
Waar zit Vitamine B1 in?
Zonnebloempitten – 1,8 mg per 100 gram
Soja – 1 mg per 100 gram
Hennepzaad – 1 mg per 100 gram
Sesamzaad – 1 mg per 100 gram
Pecannoot – 0,9 mg per 100 gram
Cacao – 0,9 mg per 100 gram
Pinda – 0,9 mg per 100 gram
Pijnboompitten – 0,7 mg per 100 gram
Paranoot – 0,7 mg per 100 gram
Cashewnoten – 0,63 mg per 100 gram
Chiazaad – 0,62 mg per 100 gram
Rucola 0,6 mg per 100 gram
Pistache – 0,6 mg per 100 gram
Haver – 0,52 mg per 100 gram
Quinoa – 0,5 mg per 100 gram
Walnoot – 0,45 mg per 100 gram
Tonijn – 0,16 mg per 100 gram
Oesters – 0,16 mg per 100 gram
Zalm – 0,15 mg per 100 gram