Vitamine B3
Een andere naam voor vitamine B3 is niacine. Niacine kan aanwezig zijn als nicotinezuur of nicotinamide.
In voeding zit vrijwel uitsluitend nicotinamide. Vitamine B3 is een in water oplosbare vitamine die betrokken is bij de energieproductie en het aanmaken van vetzuren. Een tekort aan vitamine B3 kan leiden tot Pellagra, een vitaminegebreksziekte, waarbij symptomen als huidaandoeningen, diarree en zelfs dementie centraal kunnen staan. In Europa komt deze ziekte echter nauwelijks voor, uitzonderingen (zoals alcoholisme) daargelaten. Vitamine B3 zit o.a. in vlees, vis, granen, groente en aardappelen.
Waar zit vitamine B3 in?
Tonijn – 15,4 mg per 100 gram
Lever – 15,3 mg per 100 gram
Kip – 14,8 mg per 100 gram
Pinda’s – 13,8 mg per 100 gram
Rundvlees – 9 mg per 100 gram
Chiazaad – 8,8 mg per 100 gram
Zonnebloempitten – 8,3 mg per 100 gram
Zalm – 7,8 mg per 100 gram
Champignons – 6,3 mg per 100 gram
Sardines – 5,2 mg per 100 gram
Gehakt – 4,8 mg per 100 gram
Bruine rijst – 2,5 mg per 100 gram
Doperwten – 2,1 mg per 100 gram
Avocado – 1,7 mg per 100 gram