Vitamine B12
Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine die betrokken is bij de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot duizeligheid en bloedarmoede. Ook neuropathie (het niet goed functioneren van de zenuwen), spierzwakte en geheugenproblemen kunnen symptomen zijn die te maken hebben met een vitamine B12-tekort. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten zoals zuivel, vlees, vis en eieren.
Waar zit Vitamine B12 in?
Lever – 90 mcg per 100 gram
Nori – 77,6 mcg per 100 gram
Mosselen – 19,6 mcg per 100 gram
Sardines – 12 mcg per 100 gram
Makreel – 8,5 mcg per 100 gram
Haring – 8,5 mcg per 100 gram
Forel – 8 mcg per 100 gram
Koolvis – 3,2 mcg per 100 gram
Zalm – 3 mcg per 100 gram
Kaas 48+ (oud) – 2,4 mcg per 100 gram
Kabeljauw – 2 mcg per 100 gram
Biefstuk – 1,6 mcg per 100 gram
Mozzarella – 1,5 mcg per 100 gram
Camembert – 1,1 mcg per 100 gram
Ei – 1,1 mcg per 100 gram
Tong – 1 mcg per 100 gram
Ansjovis – 0,9 mcg per 100 gram
Kwark – 0,7 mcg per 100 gram
Rauwe melk – 0,4 mcg per 100 gram