Vitamine D3
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die betrokken is bij de botdichtheid, weerstand en onze stemming. Een tekort aan vitamine D is in Nederland en de rest van Noord-Europa veel voorkomend.
Een tekort kan leiden tot spierzwakte, botontkalking (osteoporose) en in ernstige gevallen rachitis (de Engelse ziekte) met een afwijkend skelet tot gevolg.
Deze aandoening komt speciaal voor bij kinderen, maar is in deze tijd nog zeldzaam.
Vitamine D zit vooral in dierlijke producten zoals (vette) vis, eieren, vlees en boter.
Waar zit Vitamine D3 in?
Sardines – 12,3 mcg per 100 gram
Ansjovis – 11 mcg per 100 gram
Forel – 9,4 mcg per 100 gram
Zalm – 9 mcg per 100 gram
Tong – 8 mcg per 100 gram
Makreel – 8 mcg per 100 gram
Haring – 6,2 mcg per 100 gram
Eieren – 2 mcg per 100 gram
Yoghurt – 1,5 mcg per 100 gram
Kip – 1,4 mcg per 100 gram
Koolvis – 1,4 mcg per 100 gram
Lever – 0,9 mcg per 100 gram
Kwark – 0,9 mcg per 100 gram
Brie – 0,6 mcg per 100 gram
Boter – 0,6 mcg per 100 gram
Champignons – 0,3 mcg per 100 gram
Kaas – 0,3 mcg per 100 gram