Vitamine E
itamine E is een in vet oplosbare vitamine die de cellen en het bindweefsel beschermt tegen zuurstof en vrije radicalen en gaat daarmee oxidatie tegen. Vitamine E is, samen met vitamine C, een belangrijke antioxidant en remt daarmee het (versnelde) ouderdomsproces. Een tekort aan vitamine E kan leiden tot bloedarmoede, spierzwakte en klachten van neurologische aard. Vitamine E zit vooral in graanproducten, noten(olie), zaden(olie), groenten en fruit.
Waar zit vitamine E in?
Tarwekiemolie – 149 mg per 100 gram
Zonnebloempitten – 37,4 mg per 100 gram
Hazelnoten – 25 mg per 100 gram
Pijnboompitten – 24 mg per 100 gram
Amandelen – 21,8 mg per 100 gram
Paranoten – 7,2 mg per 100 gram
Pinda’s – 6,4 mg per 100 gram
Garnalen – 5,1 mg per 100 gram
Pistache – 4,8 mg per 100 gram
Pecannoten – 4,3 mg per 100 gram
Eieren – 4,2 mg per 100 gram
Spinazie – 3,5 mg per 100 gram
Avocado – 3,2 mg per 100 gram
Walnoten – 3,1 mg per 100 gram
Sesamzaad – 2,5 mg per 100 gram