Mangaan
Mangaan is een mineraal wat betrokken is bij de werking van enzymen in het lichaam. Bij een tekort kunnen huidafwijkingen optreden. Mangaan zit van nature in granen, thee, groenten en fruit.
Waar zit mangaan in?
Pijnboompitten – 8,8 mg per 100 gram
Mosselen – 6,8 mg per 100 gram
Hazelnoten – 5,6 mg per 100 gram
Pecannoten – 4,5 mg per 100 gram
Pompoenpitten – 4,5 mg per 100 gram
Macadamianoot – 4,1 mg per 100 gram
Haver – 3,6 mg per 100 gram
Walnoten – 3,4 mg per 100 gram
Teff – 2,8 mg per 100 gram
Chiazaad – 2,7 mg per 100 gram
Rogge – 2,5 mg per 100 gram
Sesamzaad – 2,4 mg per 100 gram
Amandelen – 2,1 mg per 100 gram
Soja – 2,1 mg per 100 gram
Pinda – 1,9 mg per 100 gram
Zonnebloempitten – 1,9 mg per 100 gram
Boekweit – 1,3 mg per 100 gram
Pistache – 1,2 mg per 100 gram
Rijst– 1,1 mg per 100 gram