Calcium
Calcium is het mineraal dat het meest overvloedig aanwezig is in ons lichaam.
Maar liefst 99% daarvan aanwezig in onze tanden en botten. De resterende 1% zit in onze lichaamsweefsels en ons bloed waar het een aantal andere vitale functies vervult.
Waar is calcium goed voor?
behoud van gezonde botten en tanden
is essentieel voor de werking van de spieren
helpt bij de bloedstolling
is belangrijk voor een normale bloeddruk
is belangrijk voor een regelmatige hartslag
staat cellen toe met elkaar te communiceren
Hoe herken je calcium tekort?
broze nagels en droge huid
botontkalking en gebitsproblemen
slaapproblemen
spierkrampen
spierpijn ter hoogte van armen en dijen
(kan ook op vitamine D / magnesiumtekort duiden)
slechte eetlust en vermoeidheid
tintelende vingers
Waar zit de meeste calcium in?
Kaas – 811 mg per 100 gram
Sesamzaad – 780 mg per 100 gram
Chiazaad – 613 mg per 100 gram
Sardines – 320 mg per 100 gram
Amandelen – 250 mg per 100 gram
Lijnzaad – 250 mg per 100 gram
Hazelnoten – 220 mg per 100 gram
Boerenkool – 180 mg per 100 gram
Waterkers – 180 mg per 100 gram
Teff – 159 mg per 100 gram
Zeekraal – 150 mg per 100 gram
Soja – 140 mg per 100 gram
Paranoten – 136 mg per 100 gram
Pistache – 136 mg per 100 gram
Postelein – 130 mg per 100 gram
Spinazie – 120 mg per 100 gram
Melk – 120 mg per 100 gram
Yoghurt – 120 mg per 100 gram
Kwark – 120 mg per 100 gram