Gember
Gember, verkrijgbaar in extract-, tinctuur-, olie- en orale capsulevorm, heeft ook krachtige antimicrobiële activiteit. Gember toont al sinds de oudheid zijn belang als medicijn in landen over de hele wereld. Bij voorkeur gebruik ik uiteraard verse biologische gember.
Een onderzoek uit 2012 toonde aan dat etherische olie van gember effectief was tegen Escherichia Coli en Staphylococcus Aureus, twee bacteriën die betrokken zijn bij parodontale infecties, zoals tandvleesinfecties en andere mondproblemen.
Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat gember een brede antibacteriële werking heeft en dat het ethanolextract van gemberpoeder sterke remmende activiteiten biedt tegen Candida.
Gember is niet geschikt voor kinderen jonger dan 2 jaar, volwassenen mogen niet meer dan 4 gram gember per dag innemen en zwangere vrouwen wordt geadviseerd hun inname te beperken tot maximaal 1 gram per dag.
Zelf gebruik ik bijna dagelijks gember in mijn thee. Met dit simpele recept kunt u ook dagelijks een flinke dosis aan geneeskrachtige gember binnen krijgen.
RECEPT
Snijd ongeveer 2 cm gember in hele dunne plakjes met een aardappelschilmesje.
Meet een grote kop thee af en doe in een pannetje
Breng het water met de gemberschijfjes aan de kook
Zet het ‘vuur’ zachter zodat het zachtjes pruttelt voor 10 minuten
Laat het afkoelen, zeven en je gemberthee is klaar!
Bonus: Als de gemberthee niet meer heet is, kun je eventueel een beetje citroensap toevoegen
Let op: Goede gemberthee kan wat branden in de keel.
Dit is prima en is een bewijs dat je een flinke dosis aan gezonde gemberstoffen binnen krijgt!
Is het voor u te pittig, maak dan een liter en drink dat gedurende dag en doe er wat andere kruiden bij.