Vitamine B6
Een andere benaming voor deze vitamine is pyridoxine. Vitamine B6 is een in water oplosbare vitamine die betrokken is bij de eiwitstofwisseling en de aanmaak van hormonen en bloed. Een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot een verminderde weerstand of bloedarmoede. Ook zenuwaandoeningen kunnen tot een van de symptomen behoren. Vitamine B6 zit o.a. in vlees, eieren, vis, granen, aardappelen, zuivel, peulvruchten en groente. Een teveel aan B6 uit natuurlijke bronnen komt nagenoeg niet voor. Bij het gebruik van supplementen kan wel een overdosis vitamine B6 in het bloed worden opgebouwd. In deze gevallen zijn de enzymen in de lever niet toereikend om de pyridoxine te activeren. Een teveel aan vitamine B6 kan leiden tot neuropathische klachten (zenuwschade).
Waar zit Vitamine B6 in?
Zonnebloempitten – 1,35 mg per 100 gram
Pistachenoten – 1,2 mg per 100 gram
Lever – 0,8 mg per 100 gram
Rijst (zilvervlies) – 0,65 mg per 100 gram
Ansjovis – 0,5 mg per 100 gram
Kalkoen – 0,5 mg per 100 gram
Forel – 0,5 mg per 100 gram
Zalm – 0,5 mg per 100 gram
Haring – 0,45 mg per 100 gram
Hazelnoot – 0,45 mg per 100 gram
Walnoten – 0,45 mg per 100 gram
Kip – 0,4 mg per 100 gram
Mais – 0,4 mg per 100 gram
Avocado – 0,4 mg per 100 gram
Banaan – 0,3 mg per 100 gram