Vitamine K
Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon) en vitamine K2 (menaquinonen).
Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die betrokken is bij de bloedstolling en in het in stand houden van sterke botten. Een tekort aan vitamine K kan leiden tot een trage bloedstolling, waardoor wondjes langer kunnen blijven bloeden en minder snel genezen. Baby’s krijgen, tot ze drie maanden oud zijn, extra vitamine K toegediend om (hersen)bloedingen te voorkomen.
Vitamine K zit vooral in groene bladgroenten, zuivel, fruit, eieren en granen.
Waar zit vitamine K in?
Snijbiet – 830 mcg per 100 gram
Boerenkool – 623 mcg per 100 gram
Peterselie – 548 mcg per 100 gram
Spinazie – 394 mcg per 100 gram
Raapstelen– 251 mcg per 100 gram
Waterkers – 250 mcg per 100 gram
Kool – 242 mcg per 100 gram
Andijvie – 231 mcg per 100 gram
Broccoli – 185 mcg per 100 gram
Spruitjes – 153 mcg per 100 gram
Goudse kaas – 67,6 mcg per 100 gram
Doperwten – 67,6 mcg per 100 gram
Olijfolie – 53,7 mcg per 100 gram
Asperges – 41 mcg per 100 gram
Sojabonen – 37 mcg per 100 gram
Paksoi – 31,8 mcg per 100 gram
Boter – 29,9 mcg per 100 gram
Selderij – 29,4 mcg per 100 gram
Zuurkool – 25,1 mcg per 100 gram
Natto – 23,1 mcg per 100 gram